Gemeente Almere – Guusje bewustwordingscampagne

Klant: Gemeente Almere
Jaar: 2018-2020
Categorie: Illustratie
Credits: Werkgroep ViP

De werkgroep ‘ViP’ (VN-verdrag in de Praktijk), zet zich in ter bevordering van de inclusie van verstandelijk- en lichamelijk beperkten in onze samenleving. In het kader hiervan zijn Gemeente Almere en ViP een bewustwordingscampagne gestart.

Losjes gebaseerd op het concept van de bekende ‘Loesje’-posters, hebben we een serie illustraties gemaakt van ‘Guusje’, een figuurtje dat vanaf zijn wolkje enkele opvallende situaties aan de kaak stelt. Deze situaties richten zich op de onbewuste uitsluiting van de gehandicapte bevolkingsgroep, zoals gebrek aan toegankelijkheid, gebrek aan duidelijke informatievoorziening of gebrek aan prikkelvrije omgevingen.

De illustraties die hiervoor zijn ontwikkeld, zijn in eerste instantie verspreid via ansichtkaarten, posters en publicaties in het Stadhuis-aan-huis blad, een katern in de lokale krant Almere Deze Week.

Inmiddels vinden ze zelfs hun weg naar andere gemeenten, stichtingen en publicaties die zich richten op een inclusieve samenleving.

Gedurende 2020 worden de Guusjes (geheel vrijblijvend!) door vervoersmaatschappij Keolis Nederland op hun digitale schermen vertoond in maarliefst 107 bussen en 11 digizuilen op stations in Almere.