EPC2023 Para Sports uitleganimaties

Klant: PlayMakers / EPC2023
Jaar: 2023
Categorie: Animatie
Credits: Coen Rens

In augustus 2023 vindt de eerste editie van de European Para Championships plaats in Rotterdam. Een belangrijk toernooi waar gehandicapte Europese topsporters gedurende twee weken de mogelijkheid hebben zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen.

De opdracht

Omdat de regels van veel parasporten niet altijd bij het grote publiek bekend zijn, kregen wij de opdracht om uitleganimaties te maken van de 10 parasporten die op het evenement te zien zijn. Het doel: meer publiek warm te krijgen voor het evenement en mensen bekender te maken met de diverse sporten. Er gelden immers andere regels op sommige onderdelen en sporters zijn veelal op basis van beperking geclassificeerd om de wedstrijden eerlijk en gebalanceerd te houden.

Onze aanpak

Met een beoogde lengte van gemiddeld 45 seconden per video, hebben we ondanks de hoge informatiedichtheid natuurlijk niet alle ins & outs van een sport in de voice-over kunnen verwerken. Vandaar dat we de video’s hebben ingestoken als ‘smaakmaker’; actiebeelden in combinatie met informatieve shots. We sluiten daarom ook af met een verwijzing naar de EPC2023 website, voor iedereen die zelf meer over de para sports wil ontdekken.

Op basis van de kleurrijke huisstijl hebben we in enkele weken tijd bijna 100 shots gestoryboard, ontworpen en geanimeerd, voor in totaal 10 video’s.

Aangezien de video’s moesten worden opgeleverd in drie formaten (wide voor web; square en portrait voor social media), hebben we in de storyboardfase rekening gehouden met de compositie. Met uitzondering van enkele shots hebben we de actiemomenten en transities zoveel mogelijk in het midden van het beeld gehouden. Hierdoor is de vertaling naar de andere beeldverhoudingen met minimale aanpassingen gerealiseerd binnen het tijdsbestek.

Bekijk de tien volledige uitlegvideo’s hiernaast!