Gemeente Almere – Guusje bewustwordingscampagne

Klant: Gemeente Almere
Jaar: 2018-2022
Categorie: Illustratie
Credits: Werkgroep ViP Almere

De Werkgroep ViP Almere (VN-verdrag in de Praktijk), zet zich in ter bevordering van de inclusie van verstandelijk- en lichamelijk beperkten in onze samenleving. In het kader hiervan zijn Gemeente Almere en ViP een bewustwordingscampagne gestart.

De “Guusjes” zijn ontwikkeld ter bewustwording en bevordering van een inclusieve samenleving. Guusje is een figuurtje dat vanaf een wolkje diverse situaties aan de kaak stelt, waar mensen met een beperking helaas dagelijks mee te maken (kunnen) hebben.

De illustraties die hiervoor zijn ontwikkeld, zijn in eerste instantie verspreid via ansichtkaarten, posters en publicaties in het Stadhuis-aan-huis blad, een katern in de lokale krant Almere Deze Week.

Inmiddels vinden de Guusjes hun weg naar andere gemeenten, stichtingen en publicaties die zich richten op een inclusieve samenleving.

Gedurende 2020 worden de Guusjes door vervoersmaatschappij Keolis Nederland op hun digitale schermen vertoond in maarliefst 107 bussen en 11 digizuilen op stations in Almere.

In 2021 hebben we de Guusjes gekoppeld aan ervaringsverhalen uit de praktijk van alledag. Deze zijn gebundeld tot het boekje “Verhalen Uit De Praktijk”. Twaalf Guusjes, twaalf verhalen. Het eerste deel is in beperkte oplage gedrukt en zal ook digitaal worden verspreid. Nieuwsgierig? Bekijk de PDF hier online.


De afbeeldingen en overige uitingen van Guusje zijn intellectueel eigendom van Marjan Heidstra (Werkgroep ViP Almere), Geoffrey Cramm en Gemeente Almere. De afbeeldingen zijn gratis te gebruiken en/of verspreiden, voor niet-commerciële doeleinden en voorzien van de juiste bronvermelding. De voorwaarden kunt u hier vinden (PDF).

Wilt u de Guusjes in een hogere resolutie ontvangen, laten aanpassen of nieuw laten ontwikkelen voor uw gemeente. doelgroep of campagne? Vraag gerust naar de mogelijkheden.