Gemeente Almere – Guusje bewustwordingscampagne

Klant: Gemeente Almere
Jaar: 2018-2023
Categorie: Illustratie
Credits: Werkgroep ViP Almere

De Werkgroep ViP Almere (VN-verdrag in de Praktijk), zet zich in ter bevordering van de inclusie van verstandelijk- en lichamelijk beperkten in onze samenleving. In het kader hiervan zijn Gemeente Almere en ViP een bewustwordingscampagne gestart.

De “Guusjes” zijn ontwikkeld ter bewustwording en bevordering van een inclusieve samenleving. Guusje is een figuurtje dat vanaf een wolkje diverse situaties aan de kaak stelt, waar mensen met een beperking helaas dagelijks mee te maken (kunnen) hebben.

Publicaties

De illustraties worden onder andere verspreid via A5 ansichtkaarten, social media en publicaties in het Stadhuis-aan-huis blad, een katern in de lokale krant Almere Deze Week.

Gedurende 2020 zijn de Guusjes door vervoersmaatschappij Keolis Nederland op hun digitale schermen getoond in ruim 100 bussen en 11 digizuilen op stations in Almere.

Gedurende 2022 zijn ze ook getoond op kassaschermen van Albert Heijn vestigingen in Almere Haven, Almere Poort en Almere Parkwijk en op schermen in diverse sportclubs.

Ook vinden de Guusjes hun weg naar andere gemeenten die zich met inclusie bezig houden. Zo zijn er al Guusjes verschenen in publicaties van de gemeente Ede, de inclusie-agenda’s van de gemeentes Noardeast-Fryslân, Dantumadiel en Molenlanden, en zelfs toegespitst campagnemateriaal voor de gemeentes Venray en ‘s-Hertogenbosch. Scroll verder voor meer informatie over deze campagnes.

Guusje – Verhalen Uit De Praktijk

In 2021 hebben we de Guusjes gekoppeld aan ervaringsverhalen uit de praktijk van alledag. Deze zijn gebundeld tot het boekje “Verhalen Uit De Praktijk”. Twaalf Guusjes, twaalf verhalen. Het eerste deel is in beperkte oplage gedrukt en is ook digitaal verspreid.

Nieuwsgierig? Bekijk de PDF van deel 1 hier online of klik op de afbeelding.

In 2023 is deel 2 uitgekomen. 12 Guusjes, 12 nieuwe verhalen.
Bekijk de PDF van deel 2 hier online of klik op de afbeelding.

Gemeente Venray

De gemeente Venray wilde graag hun eigen, aangepaste “Guusje” als boodschapper van hun inclusiviteitscampagne “Venray voor iedereen”. We introduceerden speciaal voor Venray “Bijtje”, aangezien de bij een symbolisch diertje is voor de gemeente. We hebben de afbeeldingen tevens een make-over gegeven in de kleuren van Venray. De “Bijtjes” zijn vertoond op city displays, LED-schermen en diverse social media kanalen.

Nieuwsgierig? Bekijk de Bijtjes hier op de website van Gemeente Venray.

Gemeente ‘s-Hertogenbosch

In 2022 heeft de gemeente ‘s-Hertogenbosch in samenwerking met Gehandicapten Platform ‘s-Hertogenbosch lokaal praktijkverhalen rondom 17 bestaande Guusjes verzameld, voor hun ‘eigen’ boekje. Hiervoor hebben we de illustraties en vormgeving van Verhalen Uit De Praktijk in de kleurstijl van de gemeente gegoten, inclusief een Bossche bol en Sint-Janskathedraal op de cover!

Gebruiksregels & Copyright


De afbeeldingen en overige uitingen van Guusje zijn intellectueel eigendom van Marjan Heidstra (Werkgroep ViP Almere), Geoffrey Cramm en Gemeente Almere. De afbeeldingen zijn gratis te gebruiken en/of te verspreiden, voor niet-commerciële doeleinden en voorzien van de juiste bronvermelding.

De voorwaarden kunt u hier vinden (PDF).

Wilt u de Guusjes in een hogere resolutie ontvangen, laten aanpassen of nieuw laten ontwikkelen voor uw gemeente, doelgroep of campagne? Neem vooral contact met ons op!